Slavnostní otevření zámku Poláky u Nechranické přehrady pro veřejnost

Slavnostní otevření zámku Poláky u Nechranické přehrady pro veřejnost
Od soboty 15. června přibude v Ústeckém kraji nový veřejnosti přístupný památkový objekt, zámek Poláky. Nachází se na silničním tahu mezi Žatcem a Kadaní, téměř na břehu Nechranické přehrady.
Barokní zámek Poláky prezentuje vývoj zámecké architektury na Chomutovsku od renesance až po počátek 20. století. Místo bylo osídlené od roku 1165. Původně zde byl opevněný hospodářský dvůr cisterciáckého kláštera ve Waldsassenu, následně gotická tvrz bratří Vlka a Bavora z Poláků, potom renesanční a barokní zámek.
Nynější novobarokní podobu získal v letech 1924–1928 za vlastnictví manželů Hradčovských. Od roku 1948 byl využíván státním statkem, po roce 1992 byl zcela opuštěn. Během desítek let nezájmu o osud této významné památky došlo k její devastaci a rozkrádání konstrukcí, významných prvků i vybavení. Zámek byl zapsán na seznam ohrožených památek.
V roce 2020 zámek zakoupil současný majitel Miloš Dempír, jehož snahou je tuto památku zachránit. Za pomoci Ústeckého kraje, Ministerstva kultury České republiky a také desítek dobrovolníků, přispívajících k obnově areálu zejména svou prací, se podařilo zajistit a obnovit secesní vilu sloužící v minulosti správci velkostatku, zajistit statiku zámecké budovy, renovovat střechy, krovy, okna a také polovinu interiérů zámku.
Díky tomu může být v letošním roce představena první obnovená část zámku s prohlídkovou trasou dokumentující život na venkovském sídle v době první republiky.
Návštěvníci si mohou nově prohlédnout 12 prostor převážně v prvním patře zámku. Z nich polovina je v autentickém neobnoveném stavu a v kontrastu k nim druhá polovina po provedení rekonstrukce. Přitom se podařilo zachránit maximum prvků původní výzdoby. Všechny prostory jsou plně vybavené a představují, jak se na
zámku žilo před 100 lety. Zařízení pochází z rodinných sbírek majitele, zčásti bylo zakoupeno z historických nemovitostí v regionu a částečně pochází z darů.
Ze zámeckých prostor vyniká vstupní hala se schodištěm, zaujímající zhruba čtvrtinu celé zámecké stavby, pracovna, velká jídelna, společenský a dámský salon, dětský pokoj, pokoj komorné nebo ložnice. Raritou jsou nedávno objevené, odkryté a zrestaurované barokní záklopové stropy ve dvou pokojích.
Rekonstrukce zámku bude pokračovat i nadále, neboť velká část areálu je stále v havarijním stavu. Díky tomu mohou lidé při každé návštěvě zámku spatřit vždy něco nového.
Zámek bude otevřen v červnu, září a říjnu o víkendech, v červenci a srpnu denně kromě pondělí, vždy od 10 do 17 hodin. Mimo tuto dobu je možné domluvit individuální prohlídku.
K slavnostnímu otevření zámku Poláky pro veřejnost dojde v sobotu 15. června. Na tento den je připraven i bohatý kulturní program, vystoupení šermířů a tanečnic, hudba a divadelní představení.
Program otevření:
9:30 – zahájení oficiální části pro pozvané hosty, občerstvení, slavnostní akt otevření zámku, prohlídka zámeckých prostor
11:00 – zahájení programu pro veřejnost, bubenická show a úvodní seznámení s historií i současností zámku
11:30 Divadlo Bauerovi Josefov, pohádka O prasátku
12:15 CV Band – hudební vystoupení
13:00 Šermířské vystoupení, skupina Grál
13:45 Ukázky dobových tanců, Perchty von Bladen
14:15 Povídání o dobové módě, jídle a zvyklostech
15:00 Divadlo Bauerovi Josefov, pohádka O prasátku
15:45 CV Band – hudební vystoupení
16:30 Šermířské vystoupení, skupina Grál
17:15 Ukázky dobových tanců, Perchty von Bladen
Po celý den budou probíhat prohlídky nové zámecké expozice.
Miloš Dempír
Datum přidání:

Nejnovější zprávy