Inspirativní výstava obrazů Pavla Fouska

Inspirativní výstava obrazů Pavla Fouska
Obrovský zájem návštěvníků zaznamenala v sobotu 14. září žatecká Galerie U Radnice, kde se uskutečnila vernisáž výstavy obrazů žateckého malíře Pavla Fouska.
Přes stovku Žatečanů doplnili také zájemci z Mostu, Ústí nad Labem, Loun, Litoměřic, Prahy nebo Děčína. Obdivovali na 40 obrazů zátiší, portrétů, krajinek, ale hlavně doménu žateckého malíře – kopie slavných obrazů od známých mistrů. „Díky učiteli Otto Batalovi, který založil a vedl výtvarný obor na Základní umělecké škole v Žatci od roku 1962, mne výtvarné umění zcela pohltilo už na základní škole. Po vojenské prezenční službě, kde jsem začal malovat s kamarádem na plátno, jsem absolvoval výtvarnou školu u Zdeňka Sýkory, významného českého malíře, grafika a pedagoga z Loun,“ uvedl autor na vernisáži.
Galerista Petr Šimáček v kostce představil autorovo dílo, kde převládá malování kopií obrazů hlavně francouzských impresionistů. Claude Monet, Auguste Renoir, Edgar Degas, to jsou autoři, kteří Pavla Fouska zcela uchvátili. V roce 1984 emigroval s rodinou do Kanady a po 37 letech se vrátil na důchod zpět do Žatce, kde pokračuje v tvorbě.
Působivé obrazy a zdárnou činnost galerie, kterou provozuje spolek Rodáci Žatec, vyzdvihla na vernisáži i místostarostka Žatce Jaroslava Veselá: „Je až k nevíře, že se galerii daří již 4 roky představovat díla malířů renomovaných i začínajících, kteří jsou spjati s naším historickým městem. Je jasné, že Žatec není tedy jen městem chmele, ale také výtvarníků a umělců.“
Výstava pod názvem INSPIRACE v žatecké Galerii U Radnice potrvá do 26. října 2024. (rž)
Datum přidání:

Nejnovější zprávy