Den architektury otevře dveře žateckých škol

Den architektury otevře dveře žateckých škol
Již posedmé zve spolek A dál? širokou veřejnost na komentovanou procházku městem v rámci festivalu Den architektury. 

V sobotu 28. září budou mít zájemci jedinečnou možnost prozkoumat zajímavé školní budovy. Sraz s průvodkyněmi  historičkou umění Monikou Klímovou a architektkou Evou Sladkou je ve 14 hodin před budovou obchodní akademie ve Studentské ulici.

Výklad představí nejen umělecké styly budov, architekty i objednavatele, ale také jejich historický význam a úlohu v kontextu života ve městě. Účastníci si poslechnou zajímavé příběhy spojené s budovami a jejich osudy. Součástí procházky budou i dvě návštěvy interiérů. “Můžete se těšit například na prohlídku někdejšího Českého učitelského ústavu čili dnešní obchodní akademie. Společně odhalíme unikátní vnitřní prostory, které nejsou běžně přístupné,” láká za pořadatele Eva Sladká.

Přípravu výkladu pro tuto procházku jsme nepodcenily. Pečlivě jsme prostudovaly dostupnou literaturu, ale také městský stavební archiv. Kontaktovaly jsme správce škol, abychom získaly co nejvíce autentických informací. Přijďte si je poslechnout, těšíme se na vás,” zve průvodkyně Monika Klímová.

Akce je tradičně otevřena široké veřejnosti a vstup je zdarma. (es, mk)

Foto: Archiv spolku A dál?, Den architektury v Žatci 2023.

Datum přidání:

Nejnovější zprávy