Velký úkol našeho ekotýmu

Velký úkol našeho ekotýmu
Naše mateřská škola je od roku 2022 zapojena do mezinárodního projektu Ekoškola. Letos jsme opět po malé odmlce vytvořili dětský ekotým a scházíme se na společných schůzkách. 

Můžete nás potkat v úterý či ve čtvrtek odpoledne, protože kromě vnitřní učebny využíváme i zahradu a okolí. Na prvním setkání jsme si vytvořili vizitky a zvolili si název Ekotým matky Země.

Pro tento školní rok jsme si dali jako cíl zlepšit veřejný prostor v okolí mateřské školy – věnujeme se tedy s dětmi místně zakotvenému učení*. Po prohlídce okolí školy jsme se s dětmi shodli, že trávníky jsou trochu chudé a jednotvárné (občas se v nich i povalují odpadky) a bylo by veselejší je doplnit barevnými květinami – z těch by měli radost nejen kolemjdoucí, ale i opylovači jako včely a motýli.

Všichni už jsme někdy nějakou kytičku zasazovali – víme tedy dobře, jak na to. Ale co když chceme sázet někde jinde než na vlastní zahradě? To je potřeba se někoho dovolit… a tak jsme naplánovali návštěvu městského úřadu. I na tu jsme se poctivě připravovali – učili se pracovat s mapou, vyhlédli, vyfotili a zakreslili jsme vhodná místa k výsevu, fotky potom nalepili do mapky a připravili si tak důkladnou prezentaci našeho nápadu.

V pondělí 7.10. 2024 jsme se s dětmi vypravili na žateckou radnici na smluvenou schůzku se zástupci města. Dostalo se nám opravdu vřelého přijetí. V kanceláři paní místostarostky nás přivítala paní vedoucí a její kolegyně z odboru školství, paní místostarostka, pan místostarosta a přidal se i pan starosta. Členové ekotýmu prezentovali svůj nápad na založení květinové louky, a tím zkrášlení prostředí našeho města. Pro děti bylo toto setkání velmi důležité, měly možnost vystoupit na oficiálním místě a být vnímáni se stejnou vážností jako „dospěláci“.

Náš nápad se líbil a dostali jsme povolení louku zbudovat. A co víc, obdrželi jsme darem i hrábě a konev jako symbolické nářadí, které budeme při pěstování potřebovat. Praktický a zároveň vtipný dárek nás velmi překvapil a potěšil. Zároveň jsme slíbili, že v létě pozveme představitele města na slavnostní „otevření“ a oficiální předání louky městu a jeho občanům. Moc si vážíme toho, že si všichni našli na schůzku s námi čas, vyslechli náš nápad a podpořili nás v něm.

*Cílem místně zakotveného učení (MZU) je vzdělaný a aktivní občan, který je připraven zodpovědně pečovat nejen o místo (obec), krajinu i její obyvatele, ale s cílem udržitelného života jedná odpovědně vůči lidem i přírodě ve svém každodenním osobním, občanském i profesním životě. (SEVER, 2022)

Místně zakotvené učení využívá dvanácti principů, které můžeme do výuky zařazovat ve čtyřech úrovních – my jsme se společně s dětmi pustili rovnou do té nejvyšší. Rozvíjíme znalosti, dovednosti i postoje dětí prostřednictvím servisního učení; děti ve spolupráci s partnery v obci plánují a vytvářejí smysluplný a užitečný produkt ve prospěch místa a komunity, což květinová louka určitě bude.

Mgr. Veronika Lhotská, MŠ Bratří Čapků (Alergo), Žatec

Datum přidání:

Nejnovější zprávy